Informiranje i izdavaštvo

List Privrednik

U početku je bilo zamišljeno da novopokrenuti list Privrednik izlazi kao samostalni mjesečnik nastavljajući tradiciju lista Privrednik koji je pokrenut 1898. godine u Zagrebu najprije kao glasilo Saveza srpskih zemljoradničkih zadruga, a kasnije kao organ Srpskog privrednog društva “Privrednik” koji je izlazio sve do 1941. godine.

U trenutku pokretanja lista Privrednik krajem 2007. godine, zbog financijskih prilika ali i zbog tada prevladavajućeg mišljenja da trenutno nije potrebno pokretati još jedan list u srpskoj zajednici, obnovljeni Privrednik počinje izlaziti kao podlistak u sklopu tjednika Novosti. Prvi broj je izašao 28. decembra 2007. godine i od tada izlazi jednom mjesečno. Podlistak izlazi na 8 stranica formata 29x42 u 8.000 primjeraka i distribuira se putem Tiska.

Privrednik obrađuje teme iz privrednog i prosvjetnog života prije svega srpske zajednice u Hrvatskoj. Obrađuje teme iz zadrugarstva, poljoprivrede, bankarstva, turizma, zanatstva, trgovine, socijalne problematike. Svojim sadržajem i temama nadopunjuje list Novosti koje obrađuju opće društvene, političke i kulturne teme. Privrednik se fokusira na realni život privrednika: mogućnosti pokretanja posla, okolnosti i perspektive poslovanja. U tom smislu nastoji biti informativan i edukativan. U Privredniku svoje prve tekstove objavljuju i “Privrednikovi” stipendisti.

Svaki broj Privrednika sadržava stručni komentar na aktualnu privrednu situaciju u društvu, zatim aktualne vijesti, intervju s relevantnom osobom iz privrednog, društvenog i kulturnog života, reportažu o uvjetima djelovanja poduzetnika “na terenu”, korisne savjete iz područja poljoprivrede, stočarstva, turizma i sl. kao i stručne tekstove iz područja prava i ekonomije. U Privredniku, također, prezentiraju se aktivnosti društva “Privrednik” i reklamiraju njegovi fondovi za stipendiranje učenika i studenata. Posebno su čitani reportažni tekstovi u kojima se prezentiraju uvjeti privrednog poslovanja i život na selu s afirmativnom poantom. Ukazuje na privredne potencijale ruralnih povratničkih područja.


P-portal.net

U februaru 2014. godine Srpsko privredno društvo “Privrednik” pokrenulo je vlastiti informativni portal p-portal.net. Na portalu se nalaze sve relevantne informacije o natječajima za stipendiranje, a postoji i mogućnost online doniranja. Pored tekstova iz štampanog izdanja lista Privrednik koji jednom mjesečno izlazi kao podlistak u tjedniku Novosti, portal pokriva i raznorodna područja podijeljena u kategorije: vijesti iz srpske zajednice, komentari, poduzetništvo, obrazovanje i mladi, kultura, selo, intervjui, pravnik, foto-vijesti. Osnovni cilj portala, pored pružanja informacija o djelatnostima Društva, jeste objektivno i blagovremeno informiranje o događanjima koja su od interesa za srpsku zajednicu, poticanje i artikuliranje kritičke misli, promicanje dobre političke i građanske prakse. Cilj portala je i afirmiranje društvenih tema koje ne dobivaju dovoljno prostora u mainstream medijima: povećavanje vidljivosti marginaliziranih skupina i afirmacija građanskih, političkih i socijalnih prava, odnosno kvalitetno prezentiranje problema, interesa i dosega srpske nacionalne zajednice s posebnim naglaskom na mlade i njihov položaj i perspektive u društvu.

Uz pomoć mreže dopisnika iz različitih krajeva Hrvatske u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo, ali i dopisnika iz Srbije, nastojimo kvalitetno ispratiti širok spektar tema i informacija o bitnim aspektima djelovanja srpske zajednice. Portal nastoji da doprinese širenju medijskog pluralizma u Hrvatskoj, utjecati na promjenu medijske percepcije o srpskoj nacionalnoj zajednici kao zatvorenoj i isključenoj skupini i ukazati na vrijednosti kojima je ona doprinosila i doprinosi razvoju modernog hrvatskog društva.


Aktivnosti

Klub "Privrednikov dom"


P-portal

Posjeti Privrednikov portal pod nazivom P-portal i saznaj sve aktualnosti kod Srba u Hrvatskoj.


Vrh