AKTIVNOSTI

Centar za inicijative i razvoj "Lazar Bačić"

Centar za inicijative i razvoj mjesto je definiranja problema i osmišljavanja ideja i projekata u cilju poboljšanja položaja i razvoja privrednih i kulturnih potencijala srpske zajednice u Hrvatskoj. Okuplja visoko obrazovane mlade ljude u osmišljavanju i realizaciji projekata na području privrede i kulture. Organizira edukacije, radionice, seminare, promocije i prezentacije. Jedan od glavnih zadataka mu je da okuplja, informira i povezuje svoje korisnike kao što su mala poduzeća, zadruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva u cilju revitalizacije prije svega ruralnih područja.

Svoje aktivnosti provodi preko Kluba “Privrednikov dom” i podružnica.

Klub “Privrednikov dom” počeo je s radom krajem novembra 2014. godine. To je mjesto organizacije, prezentacije i promocije privrednih i kulturnih sadržaja, ali i mjesto okupljanja i druženja. Privrednikov dom ima preko 400 članova. U klubu se priprema i poslužuje hrana i piće malih proizvođača za članove kluba. Organiziraju se privredne i kulturne manifestacije. Najveći donator za uređenje prostora i nabavu opreme za klub je dr. Nevenka Ljubić. Sav ostvareni prihod od aktivnosti u "Privrednikovom domu" namijenjen je fondu «Ivana Vujnović» za stipendiranje odličnih studenata.

U 2014. godini izrađena je baza podataka privrednika-proizvođača i njihovih proizvoda s povratničkih područja u Republici Hrvatskoj koji imaju potencijala za nastup na jedinstvenom tržištu kao što je grad Zagreb i Hrvatska. Baza privrednika-proizvođača i njihovih proizvoda napravljena je s ciljem stvaranja sređene zbirke podataka o privrednicima i njihovim proizvodima s povratničkih područja u Republici Hrvatskoj. Rezultati pretraživanja baze podataka koriste se za potrebe kluba kao i za povezivanje i ujedinjavanje resursa za promociju autohtonih i tradicijski eko i etno proizvoda, prezentaciju narodnih običaja te ruralnih turističkih destinacija povratničkih sredina.

Bazu podataka čine informacije o svakom privrednom subjektu, kao što su: naziv, ime i prezime kontakt osobe, mjesto i adresu, kontakt telefon, kontakt e-mail adresa, internet stranica te popis glavnih proizvoda. Baza podataka sadrži podatke o 52 subjekta.

Preko podružnica, odnosno preko povjerenika koji vodi podružnicu uspostavlja se realni kontakt s područjem za koje je podružnica osnovana. Preko podružnica Centar dobiva podatke o privrednim subjektima u regiji, relevantne preporuke kandidata za stipendiranje. Sve privredne i kulturne aktivnosti lokalnog karaktera osmišljavaju i organiziraju podružnice. One se, također, povezuju s lokalnom i regionalnom samoupravom, drugim sličnim organizacijama u cilju realizacije projekata relevantnih za ta područja.


Aktivnosti

Klub "Privrednikov dom"


P-portal

Posjeti Privrednikov portal pod nazivom P-portal i saznaj sve aktualnosti kod Srba u Hrvatskoj.


Vrh